بچینگ پلانت چیست
بچینگ پلانت دستگاهی است که مواد تشکیل دهنده بتن را با هم ترکیب کرده و بتن تولید می شود. برای تولید بتن نسبت های مشخصی از سیمان، آب و سنگدانه ها با یکدیگر ترکیب می شوند. این نسبت ها که همان طرح اختلاط بتن نامیده می شود برای رسیدن بتن به مقاومت مورد نظر، تأمین دوام کافی و اسلامپ مورد نظر مشخص می شود.
طرح اختلاط بتن یا به صورت وزنی و یا به صورت حجمی ارائه می شود که محاسبه آن کمی پیچیده بوده و به عواملی چون اسلامپ مورد نظر، بزرگ ترین بعد دانه، مقدار آب لازم و میزان هوا، مقدار سیمان و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد.
به طور کلی می توان گفت، بچینگ پلانت با توجه به طرح اختلاط بتن و استفاده از پمپ های تعبیه شده، سیمان را از سیلوها و سنگدانه ها را از مراکز دپو با نسبت های مختلف، داخل دیگ ریخته و سپس آب به داخل این قسمت هدایت می شود.
پس از این مرحله مواد تشکیل دهنده بتن، مخلوط شده و از قسمت تخلیه خارج می شوند. لازم به ذکر است در برخی از پروژه ها، با در نظر داشتن ابعاد و حجم پروژه، از بچینگ پلانت در محل استفاده می شود.
اما در پروژه های کوچک تر معمولا این دستگاه در فاصله ای نسبت به پروژه قرار داد و بتن تولید شده، با استفاده از ماشین هایی چون ترک میکسر به محل پروژه آورده می شود. با این مقدمه، در ادامه این نوشته از ساختمانچی به بررسی جزئیات بیشتر این دستگاه می پردازیم. با ما همراه باشید.
بچینگ پلانت شامل چه قسمت هایی است؟
- سیلوهای سیمان: ذخیره سیمان در سیلو که نوع و اندازه سیلوها متناسب با ایستگاه مرکزی بتن متفاوت است.
- منبع ذخیره آب: اندازه گیری خودکار آب مورد نیاز هر بچ و انتقال به میکسر
- مخازن شن و ماسه: ذخیره شن و ماسه مورد نیاز به تفکیک
- باسکول شن و ماسه: اندازه گیری شن و ماسه به مقدار مورد نیاز و ارسال به میکسر
- باسکول سیمان: نگهداری سیمان با تیپ های مختلف سیلو به صورت جداگانه
- دیگ میکسر: مخلوط موادی همچون سیمان، شن، ماسه و آب با یکدیگر
- اتاق اپراتور: کنترل کمیت ها و احجام داده شده در این قسمت توسط اپراتور
- حلزونی های انتقال سیمان: انتقال سیمان از سیلوها به باسکول سیمان
- کنتور آب: اندازه گیری حجم آب مورد نیاز در هر بچ
انواع بچینگ
بچینگها بیشتر در دو مدل در بازار ساخته میشوند:
1. فیدری یا خطی
2. ستاره ای یا دراگلاینی
بچینگ دراگلاینی: از قدیمترین خط تولید در صنعت تولید بتن می باشد که در این سیستم با استفاده از یک شن کش مصالح به درون سیستم انتقال و وزن میگردد از ویژگیهای این سیستم میتوان به عدم نیاز به لودر میباشد ولی نگهداری و تعمیر این سیستم بعلت قدیمی بودن از جمله معایب آن میباشد.
بچینگ فیدری یا خطی: این سیستم بچینگ پلانت تشکیل شده از مخازنی در کنار هم معمولا 3 و یا 4 خانه بستگی به ظرفیت تولید تشکیل شده است که این خانه ها متصل به لودسلهایی جهت توزین مصالح می باشند که از جمله ویژگی این سیستم جمع و جور بودن و کاربری و نگهداری آسان می باشد.
بچینگ پلانت فیدری در سه تیپ طراحی و ساخته می شود:
- بچینگ پلانت ثابت
- بچینگ موبایل
- بچینگ پرتابل
بچینگ پلانت فشرده
بچینگ پلانت فشرده برای آماده کردن بتن در خود محل ساخت و ساز استفاده می شود. زمانی که صرفه جویی در انرژی نیاز اصلی می باشد از این نوع بچینگ پلانت استفاده می شود. این نوع بچینگ جای بسیار کمی را اشغال می کند و از آنجایی که در خود محل ساخت و ساز قرار می گیرد بتن مورد نیاز می تواند به سرعت تأمین شود. از مزایای بچینگ پلانت فشرده نگهداری آسان و هزینه پایین آن است.
خصوصیات بارز دستگاه بچینگ پلانت
- صرف هزینه و زمان کم
- تولید بتن به مقدار زیاد
- صرفه جویی در میزان مصالح
- ترکیب مناسب و با دقت مواد
- اختلاط و میکس دقیق
نحوه بارگیری و توزین متریال ها به چه صورت است؟
برای تولید بتن ابتدا باید متریال هایی مانند مصالح که بر روی نوار نقاله توزین می شوند، بارگیری شوند. این مصالح می تواند ماسه، نخودی، بادامی و … باشد. قبل از تولید دستگاه های جدیدتر بچینگ پلانت، برای بارگیری از سیستم لایناربین استفاده می شد که کمی سرعت کار را پایین می آورد.
نواری به نام نوار نقاله در این دستگاه طراحی شده است که برای بارگیری مواد به صورت تجمعی مورد استفاده قرار می گیرد. توزین این مواد جمع شده درون باکت حمل بار خواهد بود.
حال سیمان و پودر پولازون به صورت مجزا یا با هم، وارد باسکول می شود که حالت مجزای دستگاه بچینگ پرکاربرد است. زیرا باعث بارگیری و توزین بهتر و با دقت تری می شود.
در مرحله آخر نوبت به بارگیری کل مواد با فشار آب مناسب در یک سلول است که می توان برای مناسب بودن فشار آب از پمپ استفاده کرد و سپس توسط یک شیر توپی یا پروانه ای فشار بی اندازه آب را کنترل کرد. در نهایت بتن آماده می شود و بعد از باز کردن دریچه میکسر قابل استفاده خواهد بود.
به این ترتیب نحوه عملکرد بچینگ پلانت با روندی منظم و حساب شده اجرایی می شود و بتن با کیفیت در اختیار متقاضیان قرار می گیرد.
منبع: camelway